Zambia Wildparken begeleide 4×4 reis

STO Garant

Deze reis is tijdelijk niet beschikbaar

Zambia Wildparken

‘Maybe the best moment of your life will be on your next adventure’

21 daagse begeleide 4×4 auto rondreis.

De beroemde Victoria watervallen zijn indrukwekkend. In de prachtige wildparken van Zambia spot je de mooiste dieren, er is een enorme diversiteit.

De auto’s worden ingepakt, wij zijn er klaar voor: een prachtige route door Zambia’s wildparken, de beroemde maar ook minder bekende en dus rustigere parken. Daarbij bezoeken we ook nog een stukje van Namibië en het wereld beroemde Chobe national park in Botswana. We starten in Kasane, Botswana. Het is een drukte bij de grens naar Zambia, we bezoeken allerlei verschillende kleine kantoortjes om formulieren in te vullen en stempels te ontvangen. Wat een verschil met de Europese grenzen, een hele ervaring!

Er zijn niet veel neushoorns over in Zambia, de grootste groep woont in Livingstone. De acht dieren worden 24 uur per dag goed bewaakt door 30 bewakers. Na de een briefing worden wij door de twee zwaar bewapende guards naar de dieren geleid. We hadden de poep al zien liggen, een teken dat ze in de buurt waren. De dieren geven hiermee hun territorium aan en als er een andere Rhino in de buurt komt wordt hij verwacht om daar ook te poepen om daarmee aan te kondigen dat hij er is. Het is dan aan de leider van de oorspronkelijke groep of de gast welkom geheten zal worden of juist wordt verjaagt. Gelukkig wordt dit niet van ons verwacht, stilletjes sluipen we in hun richting.Plotseling staan we voor de enorme dieren, de mannen zien er indrukwekkend uit met hun 3000 kg lichaamsgewicht. Het wordt even spannend als een van de mannen grommend met zijn hoorn tegen een moeder met kleintje aan botst. Het vrouwtje laat zich echter niet wegjagen en doet stoer terug waardoor er een gestoei ontstaat. Wij doen maar even een stapje achteruit, wat indrukwekkend!*

Met een oorverdovend geluid klettert het water van de Victoria Falls naar beneden, vanaf het uitzichtpunt hebben we een prachtig zicht op de enorme watermassa. De zon laat het water glinsteren en creëert prachtige regenboogkleuren. De groene algen sporen vormen een kleurcontrast met de enorme zwarte rotspartijen*.

Het gebied wordt bergachtiger en ruiger. De rode zandpaden worden afgewisseld met rotsachtige stukken. Voorzichtig proberen wij de gaten te ontwijken die ontstaan zijn door scheuren in de aarde en afgebroken rotsblokken. Hier kunnen we mooi wat offroad ervaring opdoen. We klimmen naar hoger gelegen gebieden en het uitzicht wordt weidser. Surfend door de lege rivierbedding worden we meegesleept in het spoor van het zachte rivierzand. Best spannend ook maar wel een leuk gevoel. De olifanten nemen een bad in de volle Zambezi rivier om zich vervolgens onder te dompelen in het droge zand waardoor er een modderlaagje op hun dikke huid gevormd wordt. Een goede bescherming tegen de warmte en insecten.

Een hele schare kinderen in schooluniform met hun boeken stevig onder de arm geklemd loopt aan de kant van de weg. Drie kinderen komen voorzichtig naar ons toe.Ze hadden al een tijdje wat verlegen naar de Ibex auto gekeken maar dan overwint hun nieuwsgierigheid naar de landkaart. Aandachtig horen ze ons verhaal aan over de vele landen die wij als Ibex Adventures doorkruist hebben. Het tellen van het aantal landen komt steeds op een ander aantal uit maar hun verbazing wordt er niet minder van.Als wij ze later verderop in het dorp weer tegenkomen zwaaien ze enthousiast.

De volgende bestemming is het oudste en grootste National Park van Zambia. Het zijn niet de aantallen maar de diversiteit van dieren die ons opvallen. Rondwandelende impala’s en hippo koppies die boven het water uitkomen. Moeder en dochter olifant kijken ons nieuwsgierig aan van onder de boom. Een enorme olifantenstier is zojuist de rivier overgestoken en klimt met zijn zware lichaam de steile kant op, met zijn oren wapperend om droog te worden. Wij speuren verder, wie weet komen wij nog wel een civet, een serval of een caracal tegen. Maar ook de wildcat en bush baby komt hier voor: het wordt een uitdaging om ze te vinden!’s Nachts scharrelt er een hippo langs de auto. Verderop klinkt er een luide brul van een leeuw. De ‘alarm vogel’ slaat direct aan om iedereen te waarschuwen, er is gevaar voor de dieren op komst. De bavianen maken een blaffend geluid en verzamelen zich. Vanuit de waterpoel klinkt we het gegrom van de hippo’s. De maan werpt haar licht over het veld en als verder gebrul uitblijft keert de rust weer terug en vervolgt de hyena zijn weg.

Gezamenlijk steken wij de grens met Namibië over, de komende dagen zullen wij in de Caprivi verblijven. We rijden langs verschillende dorpjes. Alles in dezelfde bouwstijl, lemen muren met rieten daken. De meeste tuinen zijn afgeschermd met bamboe panelen om de wilde dieren die hier vrij rond konden lopen op afstand te houden. Bij de stalletjes verkoopt men brandhout, maar ook kunstig houtsnijwerk, groenten en fruit. Een groepje kinderen speelt met hun ijzerdraad frame autootje aan de rand van de weg. Een aantal bavianen kijkt nieuwsgierig toe terwijl wij ons kampement opzetten. We genieten van het zonnetje aan de waterkant. Een groep van zeker 100 apen loopt haastig voorbij, de moeders houden de kleine baby’s goed vastgeklemd op hun buik.

We nemen kleine grondpaadjes tussen de struiken en volgden de tracks op het veld, al speurend naar wild. Plotseling zien we grote oren voorbij het bosje steken, zes jonge wilde honden. Al rennend komen ze onze kant op en spelen tikkertje rondom de auto, gevolgd door een heerlijk stofbad aan de oever van de rivier. Wat fantastisch om deze zeer zeldzame dieren van zo dichtbij te aanschouwen! De African wilddog- ook wel painted dog genoemd- is zeer schuwe bedreigde diersoort en staat als zeer moeilijk te spotten bekend. Aan de ene kant van de brug zaten we nog in Namibië, aan de andere kant rijden we Botswana binnen. De rivier vormt de natuurlijke grens tussen de twee landen.

Wij rijden wel op de snelweg maar deze voert letterlijk door het National Park, het woongebied van de olifanten. Een olifant staat uitgebreid te drinken, het gat in het wegdek is gevuld met heerlijk vers regenwater. Een stel buffels staat onder de bomen toe te kijken, zij houden liever meer afstand van de weg.Nog een paar dagen genieten van al het moois en dan is het tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld van Kasane waar de laatste souvenirs gekocht kunnen worden. Met een koud biertje in ons hand laten wij de gebeurtenissen nog even in gedachten voorbij komen, wat was het geweldig in Zambia, Namibië en Botswana!

Dit is een sfeerimpressie van de 21 daagse avontuurlijke reis door Botswana, Zambia en Namibië. Naast een gedegen begeleiding is er ook veel ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid. Graag benadrukken wij dat het geen compleet verzorgde reis betreft maar een geweldig avontuur onder begeleiding. De reis omschrijvingen zoals deze op de website staan geven een impressie van de route en de belevenissen, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven immers in het wild!

De excursies met een * zijn optioneel, deze dienen apart geboekt en betaald te worden.

STO Garant
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Botswana Zimbabwe

Ga mee met het geweldige Botswana – Zimbabwe avontuur onder begeleiding.

Namibië

Ruige Noorden

Beleef  Namibië zelf maar niet alleen.

Boekingen

Reserveer uw reis of vraag meer informatie aan via de contact pagina.