Zambia, 30 jaar samen reizen Deel 5


Zambia

De eerste reis van ons 30 jarig jubileum was vooral gericht op ruimte en natuur in Namibië, de tweede reis van ons 30 jaar samen reizen gaat door Zambia waar het duidelijk dichter bevolkt is.

Dorpje in ZambiaOveral vinden we dorpjes, soms alleen wat rieten hutjes, verderop stenen huisjes met rieten daken. Aan de weg staan de tomaten, ui en heerlijk zoete mango keurig opgestapeld en als we stoppen komen de verkoopsters enthousiast aangerend om hun waren te verkopen. Verderop zien we een omgebouwde stationwagen: de achterkant ligt vol stro en een stel kippen scharrelt lekker rond, ze willen helemaal niet verkocht worden wat wel de bedoeling is van de auto eigenaar.

Plotseling wordt het donker en zien we lichtflitsen voorbij komen. Zware windstoten blazen hard tegen de auto. De regen die snel volgt brengt verkoeling en kinderen maken dankbaar gebruik van de stroompjes om een duikje te nemen in het water. Stug trappen de fietsers door, de zware zakken met mais, houtskool en granen moeten afgeleverd worden.

Hoewel er zowel in het oosten als in het westen mensen wonen ervaren wij een groot verschil in sfeer tussen de twee gebieden.
Opvallend zijn het aantal en grote diversiteit van kleine ondernemingen die we vooral aan de westzijde van Zambia tegenkomen. Slechts een enkele winkel is gericht op toerisme maar het grote merendeel is gericht op de eigen bevolking.

Nietsvermoedend sjokt het kleine jongetje over de doorgaande weg. Met zijn 2 jaar realiseert hij zich totaal niet wat het betekent om wat rond te stappen op een weg waar auto’s met 80 km per uur voorbij scheuren.
Als hij plotseling tussen twee auto’s in staat waaronder een groene Defender, die net op tijd gestopt zijn, kijkt hij even op. Hij is ongeveer net zo groot als de wielen van de wagens. Zijn kleding is vies en kleddernat maar hij heeft waarschijnlijk al eerder in zijn broek gedaan, stoïcijns stapt hij door over de middellijn.
Wendy springt uit de auto om de peuter van de weg te halen. Als we wat navraag doen in het dorpje helpt een tienerjongen ons zoeken en is de moeder snel gevonden. Het kind wordt opgepakt en hij grijptdankbaar moeders borst, net als zijn jongere zusje die van de andere borst drinkt. Wij worden uitgezwaaid en vervolgen onze route.