Namibië Ruige Noorden

Namibië 4×4 Het Ruige Noorden

 

2023 VOL

STO Garant

‘Enjoy the little things, for one day you may look back and realize they were the big things’

Begeleide self drive in een 4×4 met daktent.

6 t/m 27 Oktober 2023 VOL

September – Oktober 2024

Het beroemde Etosha park, de Organ pipes, rots tekeningen bij Brandberg,
de schoonheid van de Epupa watervallen  en de Kunene rivier langs de grens met Angola
maken deze reis onvergetelijk

 

Op de locale markt doen we inkopen voor de komende dagen. De kleurrijke groenten en fruitsoorten liggen keurig opgestapeld. Verwachtingsvol kijkt de verkoopster ons aan, haar dochtertje verstopt zich verlegen in moeders rokken. Verderop verkoopt een jongetje stammetjes brandhout, wij verheugen ons al op een kampvuur en slaan een voorraadje in.

Ibex@AfricatEen aantal cheetah’s liggen bij het hek in het zonnetje en beginnen genietend te spinnen terwijl ze ons begroeten. Het luipaard kijkt vanaf de boomtak toe. Verderop ligt een 16 jaar oude cheetah dame onder een boom, ze heeft even rust nodig maar zou zich later weer bij de grote groep voegen. Een stukje verder liggen twee grote leeuwen op wacht, ze houden onze bewegingen nauwlettend in de gaten. De meeste dieren zijn hier gewond naartoe gekomen of vormden een bedreiging voor hun omgeving. De farm is ontstaan als opvang maar dmv educatie werken ze ook preventief en dragen ze bij aan een verbetering in de verhouding tussen mens en dier. Door een Cheetah opvang te bezoeken steunen wij de organisatie en kunnen we een kijkje nemen bij deze zeer bevlogen instelling.

‘s Nachts horen wij de hippo’s wat mopperen in de rivier, ‘s ochtends worden we tegelijkertijd met de zon gewekt door vogelgezang. Al vroeg gaan we weer op pad, zwervend door Etosha, een van de grootste natuurparken in zuidelijk Afrika. Vele dieren hebben zich verzamelt bij de waterplaats en nemen een verfrissend bad.
Een paar jonge zebra’s stoeien wat met elkaar en spetteren elkaar nat door flink in het water te stampen.
Stoeiende Zebra's in Etosha Namibië
Twee grote pumba’s strijden om de eer om als eerste te mogen drinken maar geen van beide geeft graag in. Het derde wrattenzwijn trekt zich niets aan van het gedoe en ligt lekker te rollen in de modder. Een spiesbok komt stapje voor stapje dichterbij, het water ziet er erg aantrekkelijk uit maar de drukte bij de poel weerhoudt hem, hij vindt het doodeng. Als hij eindelijk bij het water aangekomen is zakt hij met zijn dunne hoeven diep weg in de modder. Geërgerd trekt hij zijn poten uit de zwarte prut, neemt snel een paar slokjes water en vertrekt weer in de richting van waar hij gekomen is en maakt plaats voor de olifantengroep die zojuist aankomt.

Hoiimasis vlakteEen prachtige route door een zeer afwisselend landschap, bosrijke gebieden afgewisseld met uitgestrekte vlaktes. Afgelegen routes over grove keien maken dit gebied extra bijzonder maar wij beseffen ons tegelijkertijd waarom het advies van in konvooi reizen hier geldt. We steken een greppeltje over en we rijden verder door de gortdroge bergen. Een paar dappere baobab boompjes doen een poging om te groeien maar het zijn er niet veel die daarin slagen. Mul oranje zand, dorre graspollen en donker gekleurde rotsen op de achtergrond, het landschap verandert snel en verrast ons steeds weer opnieuw.

t4 Epupa Opuwo_005Onder de boom heeft een groepje kinderen zich verzameld, de onderwijzer geeft ze hier les. In de ronde lemen hutjes is geen plaats voor een leslokaal maar dat schijnt ze niet te deren, het gaat prima op deze manier. Verderop spelen een paar kindjes wat in het zand. Hun haren zijn in twee strengen gedraaid en hangen als slangen over hun gezicht. Een kort rokje hebben ze om hun middel gebonden. De traditionele Himba vrouwen dragen vaak een lederen dierenhuid als rok, de mannen hebben meestal een geplooide lap om. De baby’s zijn naakt op een sierlijke ketting om hun nek en middel na. In een draagboek van dierenhuid worden ze op hun moeders rug gedragen. Doordat de mannen hun huid niet insmeren met de klei zoals de Himba vrouwen heeft hun huid een veel donkerdere tint, tegen diep zwart aan. Hun speer dragen ze aan de band om hun middel, naast het hoesje van de mobiele telefoon.

Met een enorm kabaal stort het water uit de rivier zo’n 60 meter naar beneden en vormt de dramatische Epupa Falls. Het water stroomt tussen de rotsen door. De rond uitgeslepen rotsblokken tonen aan dat dit al een tijdje aan de gang is. Het water spat op en zorgt voor een verkoelende douche.

Ibex Zandpad naar Khoudom_002Wij volgen de sporen, zand wisselt zich af met keien. Een prachtige route door een ruig gebied waarin we vrijwel niemand tegenkomen. We doorkruisen droge rivierbeddingen vol diep poeder zacht zand. We klauteren over de keien die het spontaan op een rollen zetten en hun weg naar beneden zoeken terwijl wij gehoopt hadden op een beetje (be)grip van de stenen. Een wiel verliest zijn steun en de traction control slaat aan. De auto helt vervaarlijk over en glijd vervolgens weer omlaag en zoekt steun op de volgende rots. Voorzichtig kruipt hij weer omhoog om vanaf de top een begaanbare route naar beneden te kiezen. Na wat spannende momenten keert de rust weer terug en dartelen de struisvogels voor ons uit over het gravelpad.

Epupa BackroadVerderop wordt het landschap gevormd door donkere rotsen en doet ons denken aan een maanlandschap. De route voert langs groene acacia bomen geplaatst in rode aarde, contrasterend met de stralend blauwe lucht. De golfplaten hutjes van de San bevolking schitteren in de zon, termiet heuvels van wel 3 meter hoog werpen hun schaduw op de woningen. Een klein jongetje helpt zijn moeder bij de waterpomp, het zweet loopt van zijn hoofd en laat zijn oranjeachtige huid glanzen. De ezeltjes grazen wat tussen de weinige grassprietjes langs de kant van de weg, een klein geitje rent snel over.

OrganPipesWij bezoeken het gebied waar talloze oude rotstekeningen en graveringen te vinden zijn, gemaakt door San-mensen. Verderop in deze vallei treffen wij de Organ Pipes aan. Een kloof waarin de natuur de stenen geformeerd heeft tot honderden rechtopstaande kolommen – zoals orgelpijpen – in de meest fascinerende formaties. Iets verder schittert de Burnt Mountain in de ondergaande zon*.

Baby ImpalaDe zon breekt door en de temperatuur stijgt wederom van 28 naar 33 graden. De kleine baby impala waggelt op haar wijd uitstaande pootjes, de navelstreng bungelt nog onder haar buikje. Onwennig struikelt ze over een takje en valt bijna om maar gelukkig is mama in de buurt en botst ze tegen haar aan. De springbokjes trekken hun kop in, krommen hun rug zo hoog mogelijk en springen vervolgens met vier poten tegelijk de lucht in. De olifant trompettert nog eenmaal en met een grote glimlach nemen wij afscheid van dit prachtige land terwijl we alweer dromen over een volgende reis door Afrika…

Dit is een sfeerimpressie van de 21 daagse avontuurlijke reis door het ruige noorden van Namibië. Een dag-tot-dag beschrijving is op aanvraag verkrijgbaar. Naast een gedegen begeleiding is er ook veel ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid. Graag benadrukken wij dat het geen compleet verzorgde reis betreft maar een geweldig avontuur onder begeleiding. De reisomschrijvingen zoals deze op de website staan geven een impressie van de route en de belevenissen, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven tenslotte in het wild!

De excursies met een * zijn optioneel, deze dienen apart geboekt en betaald te worden.

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Botswana Zimbabwe

Ga mee met het geweldige Botswana – Zimbabwe avontuur onder begeleiding.

Namibië

Zuid Canyon

Een geweldige route door Zuid Namibië bij de Fish River Canyon

Boekingen

Reserveer uw reis of vraag meer informatie aan via de contact pagina.