4×4 Daktent reis Namibië

Sossusvlei en Fish River Canyon

4x4 daktent Namibië Zuid Canyon route

Een weergaloze en onvergetelijke ervaring met de innemende en ervaren gidsen Wendy en Ray!

Lieven Farkas
7 januari 2024
Overzicht

4×4 Daktent Namibië reis

Ontdek de betoverende landschappen van Zuid-Namibië met Ibex Adventures! Begeleid door onze ervaren gidsen, verken je dit fantastische gebied.

Reis in je eigen 4×4 huurauto met daktent door de uitgestrekte vlaktes en rotsachtige gebieden. Laat je verrassen door de indrukwekkende rode zandduinen die het landschap sieren met hun scherpe contouren en glooiende vormen, waardoor de prachtige Sossusvlei een onvergetelijke indruk achterlaat.

Ontdek de Fish River Canyon, een gigantische kloof van 160 kilometer lang en tot wel 550 meter diep, volgens oude legendes ontstaan door kronkelende stuiptrekkingen van een legendarische slang. Een prachtig landschap, zeker in het licht van de ondergaande zon waarbij de extra schaduwen op de rotspartijen de fantasie prikkelen.

De canyon route leidt ons niet alleen door prachtige landschappen, maar ook ontmoetingen met wilde dieren in Kgalagadi NP staan op het programma. Wie weet spot jij nieuwsgierige leeuwenwelpen, indrukwekkende olifanten en elegante springbokken die hun acrobatische vaardigheden tonen.

We verkennen pittoreske stadjes doordrenkt van geschiedenis, zoals Kolmanskop, een spookstad getekend door vervlogen glorie en verlatenheid, een reis door de tijd. Vergeet ook niet de natuurlijke wonderen zoals de Ai-Ais warmwaterbron, waar je heerlijk kunt ontspannen.

Een reis met Ibex Adventures door het zuiden van Namibië betekent een onvergetelijke ervaring, omdat je zowel van de natuurlijke schoonheid als de historische rijkdommen en het wildlife zult genieten.

September 2025

Zelf rijden in een 4×4

Slapen in een daktent

Bezoek de wildparken

Avontuurlijk kamperen

STO Garant logo

Veilig boeken met STO Garant

Prijs vanaf € 3.185,00 pp

Prijzen

Prijzen 2024:

De prijs gebaseerd op 2 personen in 1 auto met 1 twee persoons daktent is v.a. € 3.750,00 p.p.
prijs o.b.v. 3 personen in 1 auto met 2 daktenten v.a. € 3.185,00 p.p.

Prijzen per 01-02-2024 (onder voorbehoud); 1 persoonstoeslag op aanvraag.

Wil je niet alle nachten in de tent slapen, boek dan het Pluspakket.
Een goede mix van ca. 9 overnachtingen in bijvoorbeeld een Lodge, Safaritent, Rondavel of B&B en de rest op campsites of wildkamperen. Toeslag o.b.v. 2 volwassenen per Pluspakket boeking, v.a. € 1.350,00 euro p.p.

De basis prijs is inclusief:

Transfer van en naar de luchthaven in Windhoek.
Alle overnachtingen op basis van kamperen in een daktent.
Entree Kgalagadi Park en Sossusvlei.
Overheidsvergunningen voor het rivier gebied.

Basis auto: Toyota Hilux of Ford Ranger 4×4 met daktent (of vergelijkbaar, op basis van beschikbaarheid).
Basisverzekering auto.
Campinguitrusting voor 2 tot 4 personen met onder andere:
Tafel, stoelen, kookgerei, servies, gasbrander, bbq rooster en 40 liter koelkast.

De huurprijs van de auto is opgenomen in de genoemde basisprijs maar de hoofdboeker gaat een verbintenis aan met de autoverhuurder gedurende de reisperiode. De regels van de verhuurder zijn bindend en er wordt een borg berekend. Voor de borg is een creditcard noodzakelijk. Standaard wordt er uitgegaan van 2 bestuurders van minimaal 23 jaar oud en met tenminste 3 jaar rijervaring.

Het aantal bestuurders kan tegen meerprijs uitgebreid worden. De standaard verzekering kan uitgebreid worden.

De basisprijs is exclusief:

Vliegtickets.
Upgrade van de auto naar bijvoorbeeld een Toyota Land Cruiser of 4×4 met camper unit.
Verlaging van het eigen risico of hogere dekking van de autoverzekering.
Eventuele tol of lokale belastingen, boetes etc.
Brandstof.
Eten en drinken.

Voorbeelden van geweldige excursies die apart bij te boeken zijn:

Begeleide wandeling door de Fish River Canyon.
Bezoek aan een Cheetah opvang.
Wandel langs het strand opzoek naar de zeeleeuwen en flamingo’s.
Struin door het spookstadje Kolmanskop en zie hoe het dorp door de natuur wordt opgeslokt.
Een ballonvaart over de rode duinen van de Sossusvlei.
Beklim de rode duinen van de beroemde Sossusvlei.

Deze reis start en eindigt in Windhoek, Namibië

De beschreven route en getoonde prijzen zijn onder voorbehoud en gebaseerd op deelname van minimaal 3 en maximaal 5 gasten-auto’s per reis. Prijswijzigingen zijn mogelijk tot het moment van boeken.

Rijden in konvooi

Zelf rijden in je eigen (huur) 4×4.
Waar het kan ben je vrij om je route te kiezen, ’s avonds ontmoeten we elkaar op een afgesproken plek.
Niet alle gebieden op deze route zijn geschikt om alleen te bereizen. Op plekken waar alleen rijden niet verantwoord of niet toegestaan is, rijden we in in de buurt van elkaar zodat wij elkaar kunnen helpen.

Raymond en Wendy rijden in een eigen auto mee. Deze auto is uitgerust met zandladders, lier, hi lift jack en gereedschap.

Reisimpressie

Highlights van deze reis

– Zelf rijden door gebieden waar ‘de gemiddelde toerist’ niet komt.
– Kamperen op de mooiste plekken.
– Overnachten onder de prachtige sterren.
– Ga in Kgalagadi Park op zoek naar wilde dieren.
– Verbaas je over de uitgestrektheid van de Fish River Canyon.
– Een prachtige route door het afgelegen rivier gebied een mooie tocht!
– Bezoek een Cheetah opvang.
– Wandel langs het strand opzoek naar de zeeleeuwen en flamingo’s.
– Struin door het spookstadje Kolmanskop en zie hoe het dorp door de natuur wordt opgeslokt.
– Beklim de rode duinen van de beroemde Sossusvlei.

Kgalagadi

De uitgestrekte vlakte maakt plaats voor een zandpad door de rode duinen. Het is even wennen maar wij worden beloond: de campsite bevindt zich bovenop de duin met een prachtig uitzicht. Ondanks de droogte in dit gebied is de begroeiing opvallend groen.

De zwarte manen vormen een mooie krans om de goudgele kop van de leeuw. Hij kijkt ons indringend aan om vervolgens weer naar dromenland te vertrekken. Twee welpjes kijken nieuwsgierig van onder de struiken de wijde wereld in. Verschillende groepen van ieder wel honderd springbokjes hebben zich rond de waterpoel verzameld en oefenen hun springkunsten.

Vier kleine jackhalsen liggen verscholen achter de struiken, een bewegend oortje of kwispelstaartje verraadt hun verstop plekjes. Moeder leidt ons af om haar kleintjes te beschermen waardoor de kinderen weer rustig en veilig kunnen slapen.

Een bijzondere combinatie van een hartenbeest, gemsbok en struisvogel struinen over het veld. Kleine eekhoorntjes rennen driftig heen en weer, eentje peuzelt rustig aan het nootje wat hij in zijn knuistje heeft. Dat de grote leeuw hem in de gaten houdt lijkt hem helemaal niet te storen. Een prachtige groene omgeving met helder rood zand en eindeloze vlaktes kenmerkt Kgalagadi NP. Iedere dag is weer anders in dit prachtige park, gelukkig blijven we een paar dagen om dit te ervaren.

Fish River Canyon

Verderop een ander sprookjeslandschap, vol Kokerbomen en een zeer karakteristieke rotsformatie. Kokerbomen zijn zeldzame Aloë-achtige bomen. De holle stammen worden door de Bosjesmannen gebruikt om hun pijlen in te bewaren. In dit gebied worden verweesde Cheetahs opgevangen, misschien zien we ze nog?!

Volgens de legendes is de Fish River Canyon ca 350 miljoen jaar geleden ontstaan toen een enorme slang het vee van de herders op at. Nadat de dapperste krijger uiteindelijk het monster met vele pijlen beschoten had heeft het dier met zijn stuiptrekkingen kronkels in de bergen geslagen. De Fish River canyon is met haar 160 km lengte, tot 27 km breedte en plaatselijk 550 diepte samen met the Grand Canyon in Amerika en de Ethiopische Blue Nile Gorge een van de grootste canyons van de wereld. Wij struinen langs de rand, steeds weer verrast door de geweldige uitzichten vanaf verschillende punten.

Ai Ais

Hoewel je misschien een verkoelende duik zou verwachten is het tegendeel waar. De naam Ai-Ais betekend ‘brandend water’ in de lokale Nama taal, een erg toepasselijke naam voor deze natuurlijke bron. Toch voelt het heerlijk om op deze bijzondere plek een duik te nemen. Vanaf de rotswand kijken de apen toe, misschien lukt het ze om wat van ons proviand te stelen terwijl wij aan het relaxen zijn?!

Een prachtige gravelweg langs gitzwarte rotsen zo zwart als houtskool, hoge groene bomen en struiken vol gele bloemetjes. Wij doorkruisen droge rivierbeddingen, de weg wisselt zich af tussen gravel en zeer mul zand. Indrukwekkende rotsformaties langs de kant en bomen in grappige vormen staan parmantig als kaarsjes op een verjaardagstaart te balanceren op de rotswand. Temidden van dit natuurschoon genieten wij van onze wildkampeerplek, wat een ervaring!

Luderitz

De kerktoren steekt trots boven het Duitse havenplaatsje van begin 1900 uit. Statige en monumentale kleurrijke huizen sieren het stadje, sommige duidelijk aangetast door de heftige zandstormen en gebrekkig onderhoud, andere inmiddels omgebouwd tot museum. Grijze rotsen, afgewisseld met helder zand en een turquoise zee zorgt weer voor vele mooie kleurcontrasten en bijzondere sferen. In het moerasgebied bij een helder blauw meertje staan wat flamingo’s, hun roze poten steken helder af. De harde wind giert om de rotsen, de witte schuimkoppen van de zee storten zich op de rotsblokken. De zeehonden storen zich niet aan de weersomstandigheden, ze dobberden wat in het water rond de grote kei om vervolgens heel behendig op de rotsblokken te klimmen en lekker te zonnebaden.

Kolmanskop

De spookstad Kolmanskop ligt er verlaten bij. Na een glorierijke periode tussen 1908 en 1931 woont hier niemand meer en hebben de wind en de duinen hun intrek in het dorp genomen. De huizen staan er vervallen bij, overwonnen door de natuur. De bowlingbaan en gym annex concertzaal getuigen nog van de rijkdom die in het stadje heerste. Een groot fornuis op kolen in de keuken maakte het ooit mogelijk om voor vele gasten in het restaurant te koken. Ramen zijn gebroken, de deuren klapperen in de wind de dakspanten kraken, het golfplaat piept en fluit.

De jakhals rent met een groot stuk vlees in zijn bek langs de weg. De hekken benemen hem de mogelijkheid om snel te vluchten, angstig kijkt hij om zich heen. Hobbelend en stuiterend rijden we door dit uitgestrekte gebied, af en toe glibberend door het mulle zand. Het zand glinstert in de zon en vertoont een blauwe plek verderop op de weg, het lijkt sterk op een plas water maar dit blijkt het bekende fata morgana effect: er is helemaal geen water maar slechts zand. Verderop lopen wilde paarden, op zoek naar water en eten, een lastige opgave voor deze wilde dieren middenin de woestijn.

Sossusvlei

Uitgestrekte zandvlaktes, omzoomd door dieprode duinen en donkere rotsen. De ene duin heeft glooiende vormen, de ander juist een scherpe belijning, het handelsmerk van de bijzondere duinen in de Sossusvlei. De oranje – rode kleur overheerst in het zand maar ook alle tinten van wit via beige en bruin, naar geel, oker en zalm naar rood komen voor. Wat zou men toch bedoelen met de tint ‘zandkleur’ vragen wij ons af.

Wij verlaten het verharde pad en begeven ons in het diepe poederzand, een rijtechniek die we inmiddels aardig onder de knie gekregen hebben waardoor er voldoende tijd overblijft om het overweldigende landschap goed in ons op te nemen. Zandkristallen schitteren in de zon en weerkaatsen de kleuren van haar omgeving als een spiegelgladde ijsplaat. Aan de horizon vibreert het beeld door de zinderende hitte waardoor het spiegelbeeld een extra mysterieuze sfeer krijgt. Donkere rotsen afgewisseld met gekleurde duinen en heldere zandvlaktes vormen gezamenlijk een prachtig natuur schilderij.

Na een heerlijk appeltaartje bij de beroemde bakkerij in Solitaire trekken wij de bergen in. Naarmate we verder het binnenland intrekken wordt het landschap steeds groener. In de buurt van Windhoek steek de wind op, een zeer terechte naam voor de hoofdstad van Namibië. Wij bereiken het einde van deze prachtige reis door het zuiden van Namibië.

*De reisomschrijvingen zoals deze op de website staan geven een impressie van de route en de belevenissen, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven tenslotte in het wild!

Praktisch

Telefoon en internet

Uiteraard wil je zo nu en dan contact houden met het thuisfront om ze te vertellen over al je fantastische ervaringen tijdens je vakantie in Afrika. Maar let op: bellen en sms’en van Afrika naar Nederland, en gebuik van het “nederlandse internet” is duur.
Internet is regelmatig aanwezig in de bar van de campsite.

Dit is niet altijd snel maar meestal goed genoeg voor e-mail en whatsapp. De kosten verschillen per locatie, maar internet is veruit de goedkoopste manier om contact met thuis te hebben. Lokaal kan je een geregistreede simkaart (geen e-sim) aanschaffen maar dat kan veel tijd kosten in de winkel. Thuis een e-sim (bijvoorbeeld Airalo) aanschaffen is de gemakkelijkste optie, zeker als jouw telefoon geen extra simkaart slot heeft.

Geld en geldautomaten

Er zijn steeds meer geldautomaten in de grotere steden waar je met de gangbare buitenlandse kaarten kunt pinnen. Maar niet iedere automaat accepteert alle buitenlandse kaarten en de uitgifte is soms laag. Je kunt dan meestal wel 2 keer pinnen bij dezelfde automaat. Lodges en aanbieders van excursies accepteren meestal ook Visa en Mastercard creditcards.

Visum en paspoort voor zuidelijk afrika

Op dit moment heb je als houder van een Nederlands paspoort voor Namibië, Zuid-Afrika en Botswana geen visum nodig, voor Zimbabwe echter wel. Controleer altijd vooraf zelf bij de desbetreffende Afrikaanse ambassade of je een visum nodig hebt en of de regels voor jouw paspoort nog correct zijn.
Het paspoort dient meestal nog 6 maanden na terugkomst van de reis geldig te zijn. Verder moeten er in het paspoort nog tenminste twee blanco pagina’s naast elkaar zijn voor de nodige stempels en documenten.

Verzekeringen

Het afsluiten van een reisbagage en reisongevallen verzekering is verplicht, bij voorkeur een verzekering die ook repatriëring bij bijvoorbeeld Covid vergoed. Daarnaast adviseren wij om een annuleringsverzekering af te sluiten voor het geval je wegens ziekte, ongeval of familieomstandigheden niet zou kunnen vertrekken of wellicht de reis moet onderbreken.

Let op dat de annuleringsverzekering ook samengestelde reizen (pakketreizen) en modules dekt. Het kan belangrijk zijn om jouw medereizigers ook in de annuleringsverzekering op te nemen.
Dit kan bijvoorbeeld via Europeesche verzekeringen of OOM verzekeringen.
De autoverzekering sluit je, ter plaatse, met de autoverhuurder af.

Vaccinaties en gezondheidsrisico’s en Covid

Voor alle reizen geldt dat je als reiziger zelf verantwoordelijk bent en moet voldoen aan oa de inreisvoorwaarden van het land waar je naar toe gaat. Bekijk de actuele voorwaarden met betrekking tot oa Covid op de website van de Rijksoverheid, Nederlandwereldwijd.nl.

In bepaalde gebieden van Afrika komt malaria voor en worden een aantal vaccinaties aangeraden. Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen wij naar website www.ggdreisvaccinaties.nl en de GGD kantoren.
Houd er rekening mee dat inenten vaak ruim 6 weken van tevoren moet gebeuren en dat ook op tijd met de malariakuur gestart moet worden. Neem je inentingsboekje mee op reis.

Foto’s
4x4 daktent Namibië Zuid Canyon route

5 sterren is te weinig voor deze fantastische organisatie. 🤩 Wendy en Ray hadden een mooie avontuurlijke reis voor ons samengesteld door het ruige noorden van Namibië. Alles was zo… read more

Nicole Raats
7 januari 2024
Fish River Canyon view
Ibex Adventures in Sossusvlei
STO Garant
STO Garant een reisgeld garantiefonds. Uw boekingsbedrag beschermd.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant