Namibië 4×4 vakantie 18 dagen Damaraland Route

Wild kamperen Namibie 4x4 reis Damaraland
Windhoek Namibie 4x4

Een weergaloze en onvergetelijke ervaring met de innemende en ervaren gidsen Wendy en Ray!

Lieven Farkas
7 januari 2024
Overzicht

Namibië 4×4 Damaraland

Namibië 4x4 krater route map

Deze Namibië 4×4 reis voert ons door avontuurlijke natuurgebieden en ruige landschappen waar we weinig andere mensen tegenkomen.

We trotseren droge rivierbeddingen en klauteren over rollende stenen, waarbij onze auto soms even grip verliest.

Na spannende momenten bereiken we de glooiende velden en rivierbeddingen waar struisvogels ons voorgaan naar het strand, waar we verfrissing vinden in de golven van de Atlantische Oceaan.

Onderweg ontmoeten we verschillende dieren, van cheetahs bij een opvang tot wilde dieren in natuurparken zoals Etosha. We observeren hun gedrag en genieten van de pracht van de natuur om ons heen.

De route voert ons ook langs afgelegen gebieden, waar we de lokale bevolking ontmoeten, zoals de Damara. We zien hun leefomstandigheden, bewonderen oude rotstekeningen van de San en geologische formaties.

Na het beklimmen van de rode duin “Dune 45” hebben we een prachtige uitzicht. in de avond nemen we afscheid van dit prachtige land bij een kampvuur, vol herinneringen en met dromen over toekomstige reizen door Afrika.

September 2025

Zelf rijden in een 4×4

Slapen in een daktent

Bezoek de wildparken

Avontuurlijk kamperen

STO Garant logo

Veilig boeken met STO Garant

Prijs vanaf € 3.100,00 pp

Prijzen

Namibie 4×4 Prijzen 2024:

De prijs gebaseerd op 2 personen in 1 auto met 1 twee persoons daktent is v.a. € 3.725,00 p.p.
Prijs o.b.v. 3 personen in 1 auto met 2 daktenten v.a. € 3.100,00 p.p.
prijzen per 01-12-2023*

1 persoonstoeslag en of een 4e persoon in 1 auto op aanvraag.

Wil je niet alle nachten in de daktent slapen, boek dan het Pluspakket.
Een goede mix van ca. 10 overnachtingen in bijvoorbeeld een Lodge, Safaritent, Rondavel of B&B en de rest op campsites of wildkamperen.

Toeslag o.b.v. 2 volwassenen per Pluspakket boeking, v.a. € 1.600,00 euro p.p.

De basisprijs is inclusief:

Luchthaven transfer in Windhoek.
Alle campsite overnachtingen zoals genoemd op basis van logies.
2x Entree Etosha NP en de benodigde overheids vergunnungen om door bepaalde natuurgebieden te rijden.

Basis pick-up 4×4 met daktent, Toyota Hi-lux, Ford Ranger of vergelijkbaar, op basis van beschikbaarheid.
Basisverzekering van de huurauto.
Camping uitrusting voor het aantal geboekte personen, met onder andere:
Tafel, stoelen, kookgerei, servies, gasbrander, bbq rooster en een ca.40 liter koelkast.

De huurprijs van de auto is opgenomen in de genoemde basisprijs, maar de hoofdboeker gaat een verbintenis aan met de auto verhuurder gedurende de reisperiode. De regels van de verhuurder zijn bindend en er wordt een borg berekend. Voor de borg is een creditcard noodzakelijk. Standaard wordt er uitgegaan van 2 bestuurders van minimaal 23 jaar oud en met tenminste 3 jaar rijervaring.

Het aantal bestuurders kan tegen meerprijs uitgebreid worden. De standaard verzekering kan uitgebreid worden.

De basisprijs is exclusief:

Vliegtickets.
Upgrade van de auto naar bijvoorbeeld een Toyota Land Cruiser of 4×4 met camper unit.
Verlaging van het eigen risico of hogere dekking van de autoverzekering.
Eventuele tol of lokale belastingen, boetes etc.
Brandstof.
Eten en drinken.

Voorbeelden van geweldige excursies die apart bij te boeken zijn:

Otjiwa Neushoorn tour
Zonsondergang game drive
Bezoek aan het Cheetah Project
Bezoek aan een Damara dorp
San Rotstekeningen
Cape Cross Seal Colony

Beklim de rode zandduinen in de Sossusvlei
Ga mee op een rit door de hoogste duinenen van Namibië

en nog veel meer….

Deze reis start en eindigt in Windhoek, Namibië

De beschreven route en getoonde prijzen zijn onder voorbehoud en gebaseerd op deelname van minimaal 3 en maximaal 5 gasten-auto’s per reis. Prijswijzigingen zijn mogelijk tot het moment van boeken.

Rijden in konvooi

Zelf rijden in je eigen (huur) 4×4.
Waar het kan ben je vrij om je route te kiezen, ’s avonds ontmoeten we elkaar op een afgesproken plek.
Niet alle gebieden op deze route zijn geschikt om alleen te bereizen. Op plekken waar alleen rijden niet verantwoord of niet toegestaan is, rijden we in in de buurt van elkaar zodat wij elkaar kunnen helpen.

Raymond en Wendy rijden in een eigen auto mee. Deze auto is uitgerust met zandladders, lier, hi lift jack en gereedschap.

Reisimpressie

Tijdens deze 18 daagse Namibië 4×4 tour reizen wij door prachtige vulkaan kraters van Namibië en natuurlijk vergeten we ook de beroemde Sossusvlei en Etosha NP niet.
Zelf rijdend in de 4×4 huurauto maar begeleid door ervaren overlanders. Deze reis is speciaal voor jullie die buiten de gebaande paden, door de natuur willen gaan, flexibel genoeg zijn om onverwachte gebeurtenissen op te vangen en die bereid zijn om elkaar te helpen.

Hoogtepunten die tijdens de Namibië 4×4 reis door Damaraland te beleven zijn:

– Kamperen op afgelegen plaatsen en kleine campsites.
– Overnachten onder duizenden sterren.
– Zelf rijden in Etosha National Park op zoek naar wilde dieren.
– Leer de tradities van de Damara bevolking kennen in het Damara Living Museum.*
– Speur mee naar rivier olifanten en zwarte woestijn neushoorns in de Ugab rivier.
– Rijden door het indrukwekkende vulkaankrater gebied.
– Een prachtige route door het afgelegen Damaraland, een uitdagende tocht!
– Bekijk de rotstekeningen van de San bevolking. *
– Bezoek de natuurwonderen van Burnt Mountain en Organ Pipes.
– Wandel door de zeeleeuwen kolonie*.
– Neem een verfrissende duik in de Atlantische oceaan.
– Beklim de rode duinen van de beroemde Sossusvlei*.
– Zelf rijden door gebieden waar ‘de gemiddelde toerist’ niet komt.

*Niet alle parkentrees en excursies zijn inbegrepen.

Rijden in Konvooi

Zelf rijden in je eigen 4×4 met daktent.
Waar het kan ben je vrij om je route en vertrektijd te kiezen, ’s avonds ontmoeten we elkaar op een afgesproken plek.
Niet alle gebieden op deze Namibië 4×4 route zijn geschikt om alleen te bereizen. Op plekken waar alleen rijden niet verantwoord of niet toegestaan is, rijden we in konvooi, achter of in de buurt van elkaar.

Bij aankomst in Windhoek staan de auto’s klaar. De formulieren worden getekend en er volgt een uitgebreide uitleg over de auto, de camping uitrusting en natuurlijk de daktent.
Nu alleen nog wat boodschappen doen en dan ontspannen op de eerste campsite. Morgen gaat het avontuur beginnen. Deze route neemt je mee over de 4×4 paden in Damaraland. We rijden door droge rivierbeddingen en beklimmen de kraters. Natuurlijk bezoeken we ook het wereld beroemde Etosha National Park en de rode duinen van de Sossusvlei.

Avontuurlijke natuurgebieden

Een prachtige route door een ruig gebied waarin we vrijwel niemand tegenkomen. We doorkruisen droge rivierbeddingen vol diep poeder zacht zand. We klauteren over de keien die het spontaan op een rollen zetten en hun weg naar beneden zoeken terwijl wij gehoopt hadden op een beetje (be)grip van de stenen.

Een wiel verliest zijn grip en de traction control slaat aan. De auto helt vervaarlijk over en zakt vervolgens op de volgende rots. Voorzichtig kruipt hij weer omhoog om vanaf de top een begaanbare route naar beneden te kiezen.
Na wat spannende momenten keert de rust weer terug en dartelen de struisvogels voor ons uit over het gravelpad dat eindigt aan het strand. Golven van de Atlantische oceaan rollen bruisend om. Het verfrissende water heeft een grote aantrekkingskracht dus spoelen we het stof van ons af met een duik in zee.
De route naar de Sossusvlei voert langs groene acacia bomen geplaatst in rode aarde, contrasterend met de stralend blauwe lucht.

Ontmoetingen met dieren

Een aantal cheetah’s liggen bij het hek in het zonnetje en beginnen genietend te spinnen terwijl ze ons begroeten. Verderop ligt een oude cheetah dame onder een boom, ze heeft even rust nodig maar zou zich later weer bij de grote groep voegen.

De meeste dieren zijn hier gewond naartoe gekomen of vormden een bedreiging voor hun omgeving. De farm is ontstaan als opvang maar dmv educatie werken ze ook preventief en dragen ze bij aan een verbetering in de verhouding tussen mens en dier. Met ons bezoek steunen wij de organisatie en kunnen we een kijkje nemen bij deze zeer bevlogen instelling.
‘s ochtends worden we tegelijkertijd met de zon gewekt door vogelgezang.

Al vroeg gaan we weer op pad, zwervend door Etosha, een van de grootste natuurparken in zuidelijk Afrika. Vele dieren hebben zich verzamelt bij de waterplaats en nemen een verfrissend bad. Een paar jonge zebra’s stoeien wat met elkaar en spetteren elkaar nat door flink in het water te stampen.

Twee grote wrattenzwijnen strijden om de eer om als eerste te mogen drinken maar geen van beide geeft graag in. Het derde wrattenzwijn trekt zich niets aan van het gedoe en ligt lekker te rollen in de modder. Een gemsbok komt stapje voor stapje dichterbij, het water ziet er erg aantrekkelijk uit maar de drukte bij de poel weerhoudt hem, hij vindt het doodeng.

Als hij eindelijk bij het water aangekomen is zakt hij met zijn dunne hoeven diep weg in de modder. Geërgerd trekt hij zijn poten uit de zwarte prut, neemt snel een paar slokjes water en vertrekt weer in de richting vanwaar hij gekomen is en maakt plaats voor de olifantengroep die zojuist aankomt.

Bevolking in afgelegen gebieden

De Namibië 4×4 Damaraland is een prachtige route door een zeer afwisselend landschap, bosrijke gebieden afgewisseld met uitgestrekte vlaktes. De afgelegen routes over grove keien maken dit gebied extra bijzonder maar wij beseffen ons tegelijkertijd waarom het advies van in konvooi reizen hier geldt.

We steken een greppeltje over en we rijden verder door de gortdroge bergen.
Een paar dappere baobab boompjes doen een poging om te groeien maar het zijn er niet veel die daarin slagen. Mul oranje zand, dorre graspollen en donker gekleurde rotsen op de achtergrond, het landschap verandert snel en verrast ons steeds weer opnieuw.
De golfplaten hutjes van de San bevolking schitteren in de zon, termietenheuvels van wel 3 meter hoog werpen hun schaduw op de woningen. Een klein jongetje helpt zijn moeder bij de waterpomp, het zweet loopt van zijn hoofd en laat zijn huid glanzen.

De ezeltjes grazen wat tussen de weinige grassprietjes langs de kant van de weg, een klein geitje rent snel over.
Wij bezoeken het gebied waar talloze oude rotstekeningen en graveringen te vinden zijn, gemaakt door San-mensen. Verderop in deze vallei treffen wij de Organ Pipes aan. Een kloof waarin de natuur de stenen geformeerd heeft tot honderden rechtopstaande kolommen – zoals orgelpijpen – in de meest fascinerende formaties. Iets verder schittert de Burnt Mountain in de ondergaande zon*.

Gelukkig hebben we de duinen al vroeg in de ochtend beklommen. Nu de weer temperatuur stijgt begint het rode duinzand te heet te worden. Zelfs de auto’s hebben het zwaar in het zachte zand.
Dit is alweer de laatste stop van onze reis. Bij het kampvuur halen we herinneringen op en wij nemen afscheid van dit prachtige land terwijl we alweer dromen over een volgende reis door Afrika…

Avontuur onder begeleiding

Naast een gedegen begeleiding is er ook ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid.

Graag benadrukken wij dat het geen compleet verzorgde reis betreft maar een geweldig avontuur onder begeleiding. De 4×4 huurauto, de campsites en eventuele regio vergunnigen regelt Ibex Adventures. Sommige excursies en entree’s zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Ibex Adventures richt zich tot reizigers die niet aan het strakke schema en reisgroep van de overland-trucks vast willen zitten maar tegelijk ook niet geheel onafhankelijk willen reizen over het voor velen toch nog onbekende continent.

Met veel plezier delen wij onze kennis en ervaring en bieden daarom begeleide 4×4 auto reizen door het schitterende Afrikaanse landschap aan. Zelf reizen we mee als begeleiders en samen zullen niet alleen bekende maar vooral ook minder bekende gebieden bezoeken. Want wij kennen de wegen en de mooie plekjes.

Raymond en Wendy rijden in hun eigen auto mee. Deze Land Rover Defender is uitgerust met zandplaten, lier, hi-lift jack en gereedschap.

De reisomschrijvingen zoals ze op deze website staan geven een impressie van de route en de belevenissen, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven immers in het wild!

Praktisch
STO Garant
STO Garant een reisgeld garantiefonds. Uw boekingsbedrag beschermd.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant

Telefoon en internet

Uiteraard wil je zo nu en dan contact houden met het thuisfront om ze te vertellen over al je fantastische ervaringen tijdens je vakantie in Afrika. Maar let op: bellen en sms’en van Afrika naar Nederland, en gebuik van het “nederlandse internet” is duur.
Internet is regelmatig aanwezig in de bar van de campsite. Dit is niet altijd snel maar meestal goed genoeg voor e-mail. De kosten verschillen per locatie, maar internet is veruit de goedkoopste manier om contact met thuis te hebben. Lokaal kan je een geregistreede simkaart (geen e-sim) aanschaffen maar dat kan veel tijd kosten in de winkel. Thuis een e-sim (bijvoorbeeld Airalo) aanschaffen is de gemakkelijkste optie, zeker als jouw telefoon geen extra simkaart slot heeft.

Geld en geldautomaten

Er zijn steeds meer geldautomaten in de grotere steden waar je met de gangbare buitenlandse kaarten kunt pinnen. Maar niet iedere automaat accepteert alle buitenlandse kaarten en de uitgifte is soms laag. Je kunt dan meestal wel 2 keer pinnen bij dezelfde automaat. Lodges en aanbieders van excursies accepteren meestal ook Visa en Mastercard creditcards.

Visum en paspoort voor zuidelijk Afrika

Op dit moment heb je als houder van een Nederlands paspoort voor Namibië, Zuid-Afrika en Botswana geen visum nodig. Controleer altijd vooraf zelf bij de desbetreffende ambassade of je een visum nodig hebt en of de regels voor jouw paspoort nog correct zijn.
Het paspoort dient meestal nog 6 maanden na terugkomst van de reis geldig te zijn. Verder moeten er in het paspoort nog tenminste twee blanco pagina’s naast elkaar zijn voor de nodige stempels en documenten.

Verzekeringen

Het afsluiten van een reisbagage en reisongevallen verzekering is verplicht, bij voorkeur een verzekering die ook repatriëring bij bijvoorbeeld Covid vergoed. Daarnaast adviseren wij om een annuleringsverzekering af te sluiten voor het geval je wegens ziekte, ongeval of familieomstandigheden niet zou kunnen vertrekken of wellicht de reis moet onderbreken.

Let op dat de annuleringsverzekering ook samengestelde reizen (pakketreizen) en modules dekt. Het kan belangrijk zijn om jouw medereizigers ook in de annuleringsverzekering op te nemen.
Dit kan bijvoorbeeld via Europeesche verzekeringen of OOM verzekeringen.
De autoverzekering sluit je, ter plaatse, met de autoverhuurder af.

Vaccinaties en gezondheidsrisico’s en Covid

Voor alle reizen geldt dat je als reiziger zelf verantwoordelijk bent en moet voldoen aan oa de inreisvoorwaarden van het land waar je naar toe gaat. Bekijk de actuele voorwaarden met betrekking tot oa Covid op de website van de Rijksoverheid, Nederlandwereldwijd.nl.
In bepaalde gebieden van Afrika komt malaria voor en worden een aantal vaccinaties aangeraden. Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen wij naar website www.ggdreisvaccinaties.nl en de GGD kantoren.
Houd er rekening mee dat inenten vaak ruim 6 weken van tevoren moet gebeuren en dat ook op tijd met de malariakuur gestart moet worden. Neem je inentingsboekje mee op reis.

Foto’s
Wild kamperen Namibie 4x4 reis Damaraland
Windhoek Namibie 4x4

Wat hebben wij genoten van onze reis met Ibex Adventures. Een onvergetelijk avontuur. Drie weken door Botswana en Zimbabwe. Schitterende campsites, goede uitleg over welke Nationale Parken we… read more

sjoerd ilse Bloemsma
7 oktober 2023
Namibie 4x4 route door Damaraland en de Doros krater
Damara @ Namibië Damaraland 4x4
Land Rover Defender Ugab River
STO Garant
STO Garant een reisgeld garantiefonds. Uw boekingsbedrag beschermd.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant