Namibië Fish River Canyon

STO Garant

Namibië Fish River Canyon

‘‘The world is not in your books and maps, it is out there!’ (J.R.R. Tolkien)

21 daagse begeleide 4×4 auto rondreis.

Mei – Juni 2024

Deze 21 dagen begeleide 4×4 reis neemt je mee door het Zuiden van Namibië, Fish River Canyon.
Kgalagadi Transfrontier Park, Kolmanskop en de Sossusvlei.

 

De uitgestrekte vlakte maakt plaats voor een zandpad door de rode duinen. Het is even wennen maar wij worden beloond: de campsite bevindt zich bovenop de duin met een prachtig uitzicht. Ondanks de droogte in dit gebied is de begroeiing opvallend groen.

De zwarte manen vormen een mooie krans om de goudgele kop van de leeuw. Hij kijkt ons indringend aan om vervolgens weer naar dromenland te vertrekken. Twee welpjes kijken nieuwsgierig van onder de struiken de wijde wereld in. Verschillende groepen van ieder wel honderd springbokjes hebben zich rond de waterpoel verzameld en oefenen hun springkunsten.

Vier kleine jackhalsen liggen verscholen achter de struiken, een bewegend oortje of kwispelstaartje verraadt hun verstop plekjes. Moeder leidt ons af om haar kleintjes te beschermen waardoor de kinderen weer rustig en veilig kunnen slapen.
Een bijzondere combinatie van een hartenbeest, gemsbok en struisvogel struinen over het veld. Kleine eekhoorntjes rennen driftig heen en weer, eentje peuzelt rustig aan het nootje wat hij in zijn knuistje heeft. Dat de grote leeuw hem in de gaten houdt lijkt hem helemaal niet te storen.

Een prachtige groene omgeving met helder rood zand en eindeloze vlaktes kenmerkt Kgalagadi NP.
Iedere dag is weer anders in dit prachtige park, gelukkig blijven we een paar dagen om dit te ervaren.
Verderop een ander sprookjeslandschap, vol Kokerbomen en een zeer karakteristieke rotsformatie. Kokerbomen zijn zeldzame Aloë-achtige bomen. De holle stammen worden door de Bosjesmannen gebruikt om hun pijlen in te bewaren. In dit gebied worden verweesde Cheetahs opgevangen, misschien zien we ze nog?!

Volgens de legendes is de Fish River Canyon ca 350 miljoen jaar geleden ontstaan toen een enorme slang het vee van de herders op at. Nadat de dapperste krijger uiteindelijk het monster met vele pijlen beschoten had heeft het dier met zijn stuiptrekkingen kronkels in de bergen geslagen. De Fish River canyon is met haar 160 km lengte, tot 27 km breedte en plaatselijk 550 diepte samen met the Grand Canyon in Amerika en de Ethiopische Blue Nile Gorge een van de grootste canyons van de wereld. Wij struinen langs de rand, steeds weer verrast door de geweldige uitzichten vanaf verschillende punten.

Hoewel je misschien een verkoelende duik zou verwachten is het tegendeel waar. De naam Ai-Ais betekend ‘brandend water’ in de lokale Nama taal, een erg toepasselijke naam voor deze natuurlijke bron. Toch voelt het heerlijk om op deze bijzondere plek een duik te nemen. Vanaf de rotswand kijken de apen toe, misschien lukt het ze om wat van ons proviand te stelen terwijl wij aan het relaxen zijn?!
Een prachtige gravelweg langs gitzwarte rotsen zo zwart als houtskool, hoge groene bomen en struiken vol gele bloemetjes. Wij doorkruisen droge rivierbeddingen, de weg wisselt zich af tussen gravel en zeer mul zand. Indrukwekkende rotsformaties langs de kant en bomen in grappige vormen staan parmantig als kaarsjes op een verjaardagstaart te balanceren op de rotswand. Temidden van dit natuurschoon genieten wij van onze wildkampeerplek, wat een ervaring!

De kerktoren steekt trots boven het Duitse havenplaatsje van begin 1900 uit. Statige en monumentale kleurrijke huizen sieren het stadje, sommige duidelijk aangetast door de heftige zandstormen en gebrekkig onderhoud, andere inmiddels omgebouwd tot museum. Grijze rotsen, afgewisseld met helder zand en een turquoise zee zorgt weer voor vele mooie kleurcontrasten en bijzondere sferen. In het moerasgebied bij een helder blauw meertje staan wat flamingo’s, hun roze poten steken helder af. De harde wind giert om de rotsen, de witte schuimkoppen van de zee storten zich op de rotsblokken. De zeehonden storen zich niet aan de weersomstandigheden, ze dobberden wat in het water rond de grote kei om vervolgens heel behendig op de rotsblokken te klimmen en lekker te zonnebaden.
De spookstad Kolmanskop ligt er verlaten bij. Na een glorierijke periode tussen 1908 en 1931 woont hier niemand meer en hebben de wind en de duinen hun intrek in het dorp genomen. De huizen staan er vervallen bij, overwonnen door de natuur. De bowlingbaan en gym annex concertzaal getuigen nog van de rijkdom die in het stadje heerste. Een groot fornuis op kolen in de keuken maakte het ooit mogelijk om voor vele gasten in het restaurant te koken. Ramen zijn gebroken, de deuren klapperen in de wind de dakspanten kraken, het golfplaat piept en fluit.

De jakhals rent met een groot stuk vlees in zijn bek langs de weg. De hekken benemen hem de mogelijkheid om snel te vluchten, angstig kijkt hij om zich heen. De westkant wordt gevormd door een oranje landschap, aan de oostkant zien we de zwarte rotsen van de Tiras gebergte. Hobbelend en stuiterend rijden we door dit uitgestrekte gebied, af en toe glibberend door het mulle zand. Het zand glinstert in de zon en vertoont een blauwe plek verderop op de weg, het lijkt sterk op een plas water maar dit blijkt het bekende fata morgana effect: er is helemaal geen water maar slechts zand. Verderop lopen wilde paarden, op zoek naar water en eten, een lastige opgave voor deze wilde dieren middenin de woestijn.

Uitgestrekte zandvlaktes, omzoomd door dieprode duinen en donkere rotsen. De ene duin heeft glooiende vormen, de ander juist een scherpe belijning, het handelsmerk van de bijzondere duinen in de Sossusvlei. De oranje – rode kleur overheerst in het zand maar ook alle tinten van wit via beige en bruin, naar geel, oker en zalm naar rood komen voor. Wat zou men toch bedoelen met de tint ‘zandkleur’ vragen wij ons af.
Wij verlaten het verharde pad en begeven ons in het diepe poederzand, een rijtechniek die we inmiddels aardig onder de knie gekregen hebben waardoor er voldoende tijd overblijft om het overweldigende landschap goed in ons op te nemen. Zandkristallen schitteren in de zon en weerkaatsen de kleuren van haar omgeving als een spiegelgladde ijsplaat. Aan de horizon vibreert het beeld door de zinderende hitte waardoor het spiegelbeeld een extra mysterieuze sfeer krijgt. Donkere rotsen afgewisseld met gekleurde duinen en heldere zandvlaktes vormen gezamenlijk een prachtig natuur schilderij.

Na een heerlijk appeltaartje bij de beroemde bakkerij in Solitaire trekken wij de bergen in. Naarmate we verder het binnenland intrekken wordt het landschap steeds groener. In de buurt van Windhoek steek de wind op, een zeer terechte naam voor de hoofdstad van Namibië. Wij bereiken het einde van deze prachtige reis door het zuiden van Namibië.

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Botswana Zimbabwe

Ga mee met het geweldige Botswana – Zimbabwe avontuur onder begeleiding.

Namibië

4×4 Krater route

Een uitdagende route door Damaraland

Boekingen

Reserveer uw reis of vraag meer informatie aan via de contact pagina.