Namibië 4×4 route

STO Garant

Namibië 4×4 route

‘Enjoy the little things, for one day you may look back and realize they were the big things’

Begeleide self drive in een 4×4 met daktent.

April – Mei 2025

Bezoek het beroemde Etosha park, de Organ pipes en de rots tekeningen bij Brandberg.
Rij met ons de uitdagende Namibië 4×4 route door de kraters en rivier beddingen.
Ervaar de schoonheid van de rode duinen in de Sossusvlei.

 

Sossusvlei
Bij aankomst in Windhoek staan de auto’s klaar. De formulieren worden getekend en er volgt een uitgebreide uitleg over de auto, de camping uitrusting en natuurlijk de daktent.
Nu alleen nog wat boodschappen doen en dan ontspannen op de eerste campsite. Morgen gaat het avontuur beginnen. Deze route neemt je mee over de 4×4 paden in Damaraland. We rijden door droge rivierbeddingen en beklimmen de kraters. Natuurlijk bezoeken we ook het wereld beroemde Etosha National Park en de rode duinen van de Sossusvlei.

Avontuurlijke natuurgebieden

DorobEen prachtige route door een ruig gebied waarin we vrijwel niemand tegenkomen. We doorkruisen droge rivierbeddingen vol diep poeder zacht zand. We klauteren over de keien die het spontaan op een rollen zetten en hun weg naar beneden zoeken terwijl wij gehoopt hadden op een beetje (be)grip van de stenen. Een wiel verliest zijn grip en de traction control slaat aan. De auto helt vervaarlijk over en zakt vervolgens op de volgende rots. Voorzichtig kruipt hij weer omhoog om vanaf de top een begaanbare route naar beneden te kiezen.
Na wat spannende momenten keert de rust weer terug en dartelen de struisvogels voor ons uit over het gravelpad dat eindigt aan het strand. De golven van de Atlantische oceaan rollen bruisend om. De aantrekkingskracht van het verfrissende water is groot dus spoelen we het stof van ons af met een duik in zee.
De route naar de Sossusvlei voert langs groene acacia bomen geplaatst in rode aarde, contrasterend met de stralend blauwe lucht.

Ontmoetingen met dieren
Een aantal cheetah’s liggen bij het hek in het zonnetje en beginnen genietend te spinnen terwijl ze ons begroeten. Verderop ligt een oude cheetah dame onder een boom, ze heeft even rust nodig maar zou zich later weer bij de grote groep voegen. De meeste dieren zijn hier gewond naartoe gekomen of vormden een bedreiging voor hun omgeving. De farm is ontstaan als opvang maar dmv educatie werken ze ook preventief en dragen ze bij aan een verbetering in de verhouding tussen mens en dier. Met ons bezoek steunen wij de organisatie en kunnen we een kijkje nemen bij deze zeer bevlogen instelling.
‘s ochtends worden we tegelijkertijd met de zon gewekt door vogelgezang. Al vroeg gaan we weer op pad, zwervend door Etosha, een van de grootste natuurparken in zuidelijk Afrika. Vele dieren hebben zich verzamelt bij de waterplaats en nemen een verfrissend bad. Een paar jonge zebra’s stoeien wat met elkaar en spetteren elkaar nat door flink in het water te stampen.

Twee grote wrattenzwijnen strijden om de eer om als eerste te mogen drinken maar geen van beide geeft graag in. Het derde wrattenzwijn trekt zich niets aan van het gedoe en ligt lekker te rollen in de modder. Een gemsbok komt stapje voor stapje dichterbij, het water ziet er erg aantrekkelijk uit maar de drukte bij de poel weerhoudt hem, hij vindt het doodeng.
Als hij eindelijk bij het water aangekomen is zakt hij met zijn dunne hoeven diep weg in de modder. Geërgerd trekt hij zijn poten uit de zwarte prut, neemt snel een paar slokjes water en vertrekt weer in de richting vanwaar hij gekomen is en maakt plaats voor de olifantengroep die zojuist aankomt.

Bevolking in afgelegen gebieden
Een prachtige route door een zeer afwisselend landschap, bosrijke gebieden afgewisseld met uitgestrekte vlaktes. De afgelegen routes over grove keien maken dit gebied extra bijzonder maar wij beseffen ons tegelijkertijd waarom het advies van in konvooi reizen hier geldt. We steken een greppeltje over en we rijden verder door de gortdroge bergen. Herero
Een paar dappere baobab boompjes doen een poging om te groeien maar het zijn er niet veel die daarin slagen. Mul oranje zand, dorre graspollen en donker gekleurde rotsen op de achtergrond, het landschap verandert snel en verrast ons steeds weer opnieuw.
De golfplaten hutjes van de San bevolking schitteren in de zon, termietenheuvels van wel 3 meter hoog werpen hun schaduw op de woningen. Een klein jongetje helpt zijn moeder bij de waterpomp, het zweet loopt van zijn hoofd en laat zijn huid glanzen. De ezeltjes grazen wat tussen de weinige grassprietjes langs de kant van de weg, een klein geitje rent snel over.
Wij bezoeken het gebied waar talloze oude rotstekeningen en graveringen te vinden zijn, gemaakt door San-mensen. Verderop in deze vallei treffen wij de Organ Pipes aan. Een kloof waarin de natuur de stenen geformeerd heeft tot honderden rechtopstaande kolommen – zoals orgelpijpen – in de meest fascinerende formaties. Iets verder schittert de Burnt Mountain in de ondergaande zon*.

Gelukkig hebben we de duinen al vroeg in de ochtend beklommen. Nu de weer temperatuur stijgt begint het rode duinzand te heet te worden. Zelfs de auto’s hebben het zwaar in het zachte zand.
Dit is alweer de laatste stop van onze reis. Bij het kampvuur halen we herinneringen op en wij nemen afscheid van dit prachtige land terwijl we alweer dromen over een volgende reis door Afrika…

Avontuur onder begeleiding
Dit is een sfeerimpressie van de 16 daagse avontuurlijke reis door het krater gebied van Namibië.
Naast een gedegen begeleiding is er ook ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid. Graag benadrukken wij dat het geen compleet verzorgde reis betreft maar een geweldig avontuur onder begeleiding.
De reisbeschrijvingen, zoals deze, geven een impressie van de hoe route en de belevenissen zouden kunnen zijn, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven tenslotte in het wild!

Ibex Adventures richt zich tot reizigers die niet aan het strakke schema en reisgroep van de overland trucks vast willen zitten maar tegelijk ook niet geheel onafhankelijk willen reizen over het voor velen toch nog onbekende continent. Graag delen wij onze kennis en ervaring en bieden daarom begeleide 4×4 auto reizen aan door het schitterende Afrikaanse landschap. Wij reizen mee als begeleiders en zullen niet alleen bekende maar vooral ook minder bekende gebieden bezoeken. Wij kennen de wegen en de mooie plekjes, zijn bekend met de lokale gebruiken en bieden hulp bij eventuele grensovergangen.

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Namibië Ruige Noorden

Beleef Namibië zelf maar niet alleen.

Botswana Zimbabwe

Ga mee met het geweldige Botswana – Zimbabwe avontuur onder begeleiding.

Namibië

Zuid Canyon

Een geweldige route door Zuid Namibië bij de Fish River Canyon

Boekingen

Reserveer uw reis of vraag meer informatie aan via de contact pagina.