Liuwa Plain, 30 jaar samen reizen Deel 11


Liuwa Plain

Wij rijden verder naar het westen richting Liuwa Plain en doorkruisen het houtkap gebied. Allerlei activiteiten vinden hier plaats: de ene groep hakt en zaagt de bomen om, terwijl de anderen zorgen voor een groot vuur waardoor de houtskool productie op volle toeren draait. Overal langs de weg worden enorme zakken met de zwarte blokjes aangeboden.

Fietsers vervoeren de grote zakken naar het verderop gelegen dorp. Als de weg verandert in een zandpad wordt het fietsen lastiger maar ook daar hebben ze iets op gevonden. Twee touwtjes worden aan het stuur geknoopt waarna de bestuurder achter de fiets loopt en deze rustig voortduwt, af en toe wat bijgestuurd door aan de touwtjes te trekken.
Ossenkarren vervoeren de zware boomstammen, een jongetje van ca 10 jaar stuurt de ossen aan. De timmerman fabriceert houten schuttingen maar ook meubilair wat verderop bij de shop van Good Hope Furniture verkocht wordt.

De lucht wordt donkerder en de wind steekt op, en dan klettert er een enorme hagelbui naar beneden. Het werkt heerlijk verkoelend, de hagelstenen van ruim een halve centimeter maken een enorm kabaal op ons afdakje. Nooit eerder maakten wij zo’n hagelbui mee in Afrika! Even later breekt de zon weer door en stijgt het kwik naar bijna +30c. ’s Nachts horen we een meerstemmig schel insecten concert.

African Parks

De uitgestrekte vlaktes van Liuwa Plain en haar moerasgebieden zijn uitsluitend te bereiken via de diepe zandpaden. Regelmatig hobbelen wij als een kameel door het zachte witte zand. De auto doet goed zijn best maar heeft het redelijk zwaar, mede door de hoge temperatuur van het zand. Wij passeren wat kleine dorpjes, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn inmiddels inwoners van het National Park geworden nadat het in 1800 door de Koning tot natuurgebied is benoemd. Inmiddels is Liuwa Plain in beheer van African Parks .

Migratie van de Gnoes

Wij zijn niet de enigen die dit gebied in deze periode bezoeken, grote groepen gnoes trekken ieder jaar vanuit Angola naar deze streek op zoek naar water en voedsel. Het is de op een na grootste migratie van gnoes in Afrika. Na de eerste regenbuien zijn de vooruitgestuurde mannelijke gnoes inmiddels aangekomen, zij bewaken hun gereserveerde territorium voor de familie.
Iedere dag komen er meerdere groepen aan. Sommige vergezeld door zebra’s, zij zijn tenslotte goed bevriend met de gnoes. Zodra de velden Liuwa onderwater staan zullen de dieren weer terugkeren naar Angola waarna de migratie zich volgend jaar weer zal herhalen zoals het al eeuwig in de boeken der gnoes vermeld wordt.

Hyena

Snel rent hij over het veld: de grote hyena. Een deel van zijn prooi nog in zijn bek. Het is lastig te zien maar vermoedelijk heeft de hyena samen met een aantal soortgenoten een gnoe te grazen genomen. Verderop liggen drie hyena’s in hun den en storen zich niet aan onze aanwezigheid.
Als wij de volgende ochtend om 6.00 uur wederom bij hun hol verschijnen loopt een van de moeders een rondje langs de auto waarbij ze alles kritisch bestudeert. Als wij haar vertrouwen hebben gewonnen roept ze haar kinderen: vanuit het hol kruipen vier kleine hyena kindjes omhoog. De jongste waggelt wat op zijn instabiele pootjes maar heeft het duidelijk naar zijn zin in de grote wereld. Hun verschillende grootte en tekening doet vermoeden dat ze uit verschillende nestjes afkomstig zijn.
Vandaag houdt deze moeder de wacht bij de kleintjes. Dankbaar wordt de oppas mama gepoetst en gelikt en wordt er aan haar tepels gezogen. Plotseling heeft de dame er genoeg van. De kinderen krijgen de opdracht om zich weer te verstoppen en niet tevoorschijn te komen voordat moeders weer terug komt van haar bezoek aan het open veld.

Enorme zwermen kleine vogeltjes scheren over het veld om vervolgens bij een van de waterplassen neer te strijken, vlak naast pelikanen, maribu en de enorme kroon kraanvogels, van soms wel een meter hoog. Wij genieten van de uitgestrekte vlaktes, de kleuren diversiteit en het rijke dierenleven, wat een mooi gebied is dit hier!