Botswana Zimbabwe

Botswana Zimbabwe

STO Garant 

‘Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail’

21 daagse begeleide 4×4 auto rondreis.

September 2024
September 2025

Het beroemde Chobe park en de zoutvlakten in Botswana,
het gebulder van de Victoria watervallen en een bezoek aan het Painted Dogs Conservation centre in Zimbabwe
maken deze reis onvergetelijk.

 

 

OkavangaIn een klein vliegtuigje 150 meter boven de Okavango Delta* in Botswana, het grootste delta gebied van Afrika. Prachtige uitzichten en rijke kleurschakeringen in de begroeiing en de ondergelopen graslanden. We vliegen precies tussen twee dikke regenwolken door, erachter schijnt de zon. Een regenboog tekent zich af aan het grensgebied. De mooie volle witte wolken steken helder af tegen de stralend blauwe hemel en beiden worden weerkaatst in het water waardoor het lijkt alsof het water een eindeloze diepte heeft. Giraffen, impala’s en buffels grazen wat langs de waterkant. Hippo’s liggen te badderen en een aantal olifanten slobberen fris water op met hun lange slurf. Op sommige stukken is de looproute van de dieren duidelijk te zien in het gras, wegen ontbreken in dit moerasgebied. Wat een geweldige ervaring!
Wanneer de omstandigheden het toelaten maken wij deze bijzondere vlucht.*

Saltpan GwetaDe zon werpt haar eerste stralen over het landschap en tovert prachtige kleuren in het National Park. Je bent vrij om je eigen route door het park te kiezen, te stoppen en te fotograferen waar je wilt. Snel steken een aantal impala’s het zandpad over, de Kudu blijft wat verstopt staan tussen de bosjes. Op de kruising staan een aantal olifanten, ze knabbelen lekker aan de acaciabomen. Het kleintje zwabbert met zijn slurf en kijkt ons met zijn pretoogjes aan.

We volgen het hobbelige zandpad en rijden door het stralende okergele gras. De zilveren strook aan de horizon wordt breder en neemt de plaats in van het gele gras. De enorme helderwitte zoutvlakte strekt zich over vele kilometers uit en het enige wat je hoort is het geruis van de wind en het geknars van het zout onder onze voeten. Flinterdunne laagjes zout hebben zich kunstig opgestapeld en vormen ragfijne structuren. Hier geen gebaande paden of wegen, we volgen de tracks en ons kompas. De bijzondere ronde vormen van de baobab doen ons denken aan kabouters maar ook aan verhalen uit ‘Lord of the Rings’ en de ‘The Hobbit’.

BaobabGezamenlijk steken we de grens naar Zimbabwe over, de visa worden gecontroleerd en in- en uitvoerpapieren van de auto’s moeten geregeld worden. Hier en daar moet er nog wat betaald worden voor verzekeringen en tolheffingen. Het kan zijn dat de politie de auto’s wil checken, uiteraard werken we daar dan vrijwillig aan mee. Afhankelijk van de drukte kunnen alle formaliteiten wel wat tijd in beslag nemen maar tegelijkertijd is het leuk om wat van de Afrikaanse bureaucratie van dichtbij mee te maken.

Ezelkarretjes sjokken over het gravel, mooi gedecoreerde lemen hutjes met kunstig gemaakte rieten daken en zwaaiende kinderen verschijnen langs de kant. Enorme cactusbomen sieren de tuinen, geflankeerd door bloeiende struiken in cerise, geel en oranje. Indrukwekkende rotsformaties sieren de omgeving, enorme keien kunstig opgestapeld als Legoblokken. Doorkijkjes vormen kleine schilderijtjes in het landschap. De rotskleuren variëren van wit via geel naar rood-oranje en bruin en steken mooi af tegen het heldere groen van de bomen.

Wilddog CapriviNieuwsgierig komen een aantal wilde honden onze kant op en zwabberen met hun staart ter begroeting. Deze dieren worden met uitsterven bedreigd, het Painted Dog Conservation Project is van levensbelang voor de bijzondere dieren. Door hen een bezoek te brengen en misschien zelfs vrijwillig iets te doneren steun je deze organisatie.

Met een oorverdovend geluid klettert de enorme watermassa van de Victoria Falls naar beneden. Prachtig heldere kleuren vormen een dubbele regenboog, langs het water tot diep in de kloof. Even verderop worden de kleuren via de donker blauwe lucht op het helder groene gras geprojecteerd, een fantastisch schouwspel. In de verte klinkt het onweer waardoor het dramatische effect versterkt wordt. Naast de watervallen valt er nog veel meer te beleven in deze omgeving*.

Knop vic falls web-017Terug in Botswana gaan we de bush in*. Enorme groepen kudu’s laten zich van dichtbij bewonderen, hun mooie horens zijn trots omhoog geheven. Sommige mannen stoeien wat met elkaar waarbij de gedraaide horens met elkaar in de knoop lijken te raken. De gouden glans van de impala’s schittert in de zon en vrolijk huppelen ze door het hoge gele gras. We volgen de zandpaden, de sporen in het mulle zand trekken de auto van rechts naar links. Rechts was de afslag naar het water, we zien de impala’s al huppelen en de rode en zwarte lechwes drinken bij de rivier. Juist op het moment dat we die kant op willen gaan zien we ze uit de bosjes tevoorschijn komen, ca 30 olifanten! Zodra we de andere kant op kijken zien we nog ca 20 olifanten op hun gemakje aan komen wandelen, iedereen was van plan om naar de waterkant te gaan.

Knop olifanten intro BWA web-002Vanuit de bush komt er een groep olifanten onze kant op, de kleintjes hebben wel zin in een modderbadje maar nog liever: vers drinkwater! Op nog geen 3 meter van ons vandaan ligt een drinkplaats waar de dieren gezuiverd water kunnen drinken. Even later komen er nog meer olifanten aangehuppeld, grote en kleinere, hele oude dieren maar ook kleine baby’s. Om beurten proberen ze een plaatsje bij het water te bemachtigen. Soms met wat geduw en trompetgeschal maar over het algemeen gaat het er gemoedelijk aan toe. Iedere dag wordt er 120.000 liter water aangeleverd, de truck rijdt 6x per dag maar toch slagen de olifanten er steeds weer in om alles in een paar flinke teugen op te drinken. Hoopvol kijken ze ons aan: kunnen wij de kraan even voor ze openzetten voor nog wat extra water?

Aan de rand van het zwembad laten we de prachtige reis nog even in gedachten voorbij komen. De uitgestrekte vlaktes, de vrijheid, de ontmoetingen met de dieren… Nog even voel je de zonnestralen op je huid. Stiekem dromend over een volgende reis door Afrika vertrek je uit Botswana. Tot ziens!

Dit is een sfeerimpressie van de 18 daagse avontuurlijke reis door Botswana en Zimbabwe. Naast een gedegen begeleiding is er ook ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid. Graag benadrukken wij dat het geen compleet verzorgde reis betreft maar een geweldig avontuur onder begeleiding. We kunnen een spectaculaire vlucht over de Okavango delta* aanbieden tijdens onze reis, een excursie die je niet mag missen! De reisomschrijvingen zoals deze op de website staan geven een impressie van de route en de belevenissen, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven immers in het wild!

De excursies met een * zijn optioneel, deze dienen apart geboekt en betaald te worden.

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Namibië

Ruige Noorden

Beleef  Namibië zelf maar niet alleen.

Namibië

Zuid, Canyon

Een geweldige route door Zuid Namibië bij de Fish River Canyon

Boekingen

Reserveer uw reis of vraag meer informatie aan via de contact pagina.